lördag 31 oktober 2009

Crowded house
















De här halvdjupa tallrikarna, som jag hittade på en loppis i Tierp i somras, har jag haft världens utmaning att få plats med i mitt köksskåp. Men nu lyckades jag fippla till det på något vänster så att de fick hoppa in på en bra och lättillgänglig plats. Måste börja sälja undan lite porslin vartefter jag köper nytt, tror jag!


Det är benporslin från Gustavsberg. Eventuellt någon variant av 2:a-sortering. Jag gillar det ljusgrå zigzag-mönstret skarpt! Lätt att matcha till vilken dukning som helst. Perfekt att äta pastarätter ur dessa tallrikar.

fredag 30 oktober 2009

Prickar till köket


Piffade upp köket med ett par nya grytlappar från Åhléns. Röda med vita prickar. Söta! Finns i flera olika härliga färger; till exempel rosa och turkos.

söndag 25 oktober 2009

Den Skivade Elefanten


Äntligen är Den Skivade Elefanten uppe!

Köpte denna coola lampa från Ljushuset för nästan ett år sedan, men eftersom jag har högt i tak hemma och själv är kort (ingen bra kombination i detta fall) så har den legat och väntat på assistans från en längre figur - vilket jag alltså fick idag!

Varifrån lampan fått sitt namn? Lång story, men lite kort handlar det om att det är stört omöjligt att äta en elefant i ett stycke, men mycket enklare när den är skivad.

Lampan består av 12 genomskinliga plexiglasskivor med vita ringar. De vita ringarna är placerade så att det ser ut som att det är en rugbybollsformad figur inuti. Avancerat!

Läkarmissionens second hand

Var iväg till Läkarmissionens second hand i Vällingby igår. Men nej, denna gång hittade jag ingenting alls. Kanske hade otur, helt enkelt.

Saknar sommarloppisarna... som den här stora ladan till exempel - Evas Loppis. Ligger mellan Skärplinge och Norrskedika i Uppland; långt in i skogen. Men det är några månader kvar tills jag tittar in där igen.

torsdag 22 oktober 2009

Shoppade Iittala på Rörstrand

Iittala Senta, formgiven av Alfredo Häberli 2004

Hade (jobb)vägarna förbi Lidköping häromdagen. Där finns Rörstrands porslinsfabrik/museum. Och en outlet-shop. Jag hann tyvärr bara med att inspektera den sistnämnda denna gång, så det får nog bli ett återbesök. Gick naturligtvis inte tomhänt därifrån. Mina "vardagsvinglas" (nja, det är väl inte var dag som man dricker rödvin då kanske, men i alla fall...) från IKEA får nu ge plats åt Iittalas Senta.

onsdag 14 oktober 2009

Grön nyckelring från Florin


Idag landade ett brunt kuvert hos mig, innehållandes min lilla efterlängtade, gröna nyckelring. Det är här hos Florin jag hittat den, och kika där så får du se fler nyckelringar med fina mönster! Där finns även mycket annat fint.

Mitt mönster påminner om en haklapp jag hade på dagis på 70-talet; snacka om att man gärna minns och associerar till saker i barndomen.

lördag 10 oktober 2009

Nydiskat

Rörstrand Finess, formgiven av ?

Medan andra var på Antik & Kuriosa-mässan i Kista passade jag på att storfynda Rörstrand Finess på Loppis-Gallerian i Sundbyberg. Mycket glad och nöjd med dagens oväntade tillskott! Så mycket och i så bra skick på ett och samma bräde. Och till ett bra pris dessutom.

Nu börjar det bli så trångt på Finesshyllan att jag måste börja möblera om i porslinsskåpet, men det faktumet lägger jag i lådan med angenäma problem!

onsdag 7 oktober 2009

Bokmärkskrukan











Jag vet inte om jag generellt är speciellt pysslig, men en (troligtvis regnig) dag för länge sedan fick jag för mig att göra den här blomkrukan av några gamla bokmärken. Klistrade helt enkelt bara på bokmärkena omlott och sedan lackade jag ovanpå.

Bokmärkskrukan blev rätt söt, tycker jag. Har precis planterat ett par blomskott i den, så vi får väl se om det blir nån tät blomma i krukan i framtiden. Under tiden får man väl se till att fokusera blicken på krukan, istället för på de små taniga blomstjälkarna.

Såg någonstans att någon hade fixat till en liten stol med samma teknik - hur coolt som helst. Jag har alla mina gamla bokmärken kvar, så det kanske får bli ett projekt för framtiden.

Jag har förresten försökt få fram information om Finess formgivare, men det verkar stört omöjligt. Porslin som producerats för vardagsbruk och dessutom sålts via EPA-varuhusen var helt enkelt inte riktigt värt att registerföras. Så synd - men inte mycket att göra.

måndag 5 oktober 2009

Måndagsmiddag


Bordet är färdigdukat. Så då är det bara äppelfärsbiffarna som saknas då... och vi förstås!

Vas Boda Nova, ljusstakar Iittala Kivi (de gamla trotjänarna), glas Iittala Aino Aalto, tallrikar Höganäs Collection (också gamla trotjänare), vas BodaNova (dock inte ny den heller), underlägg Stockhome, servetter och bestick IKEA och sist, men absolut inte minst, min nyinköpta fast modell äldre loppisduk!

Fjäril vingad

För några veckor sedan ramlade jag in på en pysslig tjejs blogg och läste ett inlägg där hon fixat till en både prisvärd och fin tavla med hjälp av en tapetsnutt och en gammal ram. Och du, Pyssliga Tjejen: om du ser det här så är det helt i sin ordning att ropa "Det var jag!", så ska du få lite mer cred sedan, lovar!

Blev väldigt sugen på att prova det här, så jag köpte en billig gammal spegel med fin ram på Norrskedikas Bakluckeloppis. Sen tog jag helt sonika bort spegeln och ersatte med en tjusig fjärilstapet, som jag hittade här på Måleributiken. Även detta ingick för övrigt i pysseltjejens tips, och jag skulle gärna ha länkat till hennes blogg om jag hade kommit ihåg vem det var!


Tycker resultatet blev riktigt bra och fjärilstavlan hänger nu på min sovrumsvägg!

lördag 3 oktober 2009

Pomonakompisar












Mina Arabia Pomonaskålar har fått en jordgubbskompis! Den låg och väntade på en av loppisarna förra helgen. Så nu har jag triss i Pomonaskålar.

fredag 2 oktober 2009

Äppelpäppelduk


Hittade den här färgglada äppelduken i Röda Magasinet förra helgen. Så vackert mönster och jag gillar verkligen färgkombinationen också. Tänkte först att det är en duk som får vänta på våren i linneskåpet, men mogna, nyskördade äpplen... det är ju faktiskt typiskt höst det! Fram med strykjärnet istället alltså.

torsdag 1 oktober 2009

Servetter, servetter

Gustavsberg Rosenfält, formgiven av Stig Lindberg

Tog en snabbrunda på IKEA igår, och hann i sidögat se att det kommit en hel del fina tyger. Nu blev det inget tyginköp den här gången, men däremot kan jag visst aldrig låta bli att köpa någon variant av stearinljus och... servetter när jag är på IKEA. Alltid dessa servetter! Här är gårdagens förvärv tillsammans med en Gustavsberg Rosenfält-kopp.

Funderar på att testa sådan där decoupage någon gång. Jag har i alla fall material så det räcker och blir över!