måndag 28 juni 2010

Magneter från Amerikatt


Egentligen är jag inget fan av kylskåpsmagneter, men de här små konstverken som jag hittade i USA för en rysligt massa år sedan, när jag var där för första gången, tycker jag tillräckligt mycket om för att de ska få visas upp!

St Louis - kvar att upptäcka
Philadelphia - kvar att upptäcka
New York - check! been there 4 times
Chicago - bara mellanlandat i
LA - check! been there twice
El Paso - kvar att upptäcka
Washington - kvar att upptäcka
San Fransisco - check! been there twice
Miami - check! been there once
Crater Lake - kvar att upptäcka

tisdag 22 juni 2010

Gillar den lilla Stenen

Iittala Kivi, formgiven av Heikki Orvola, 1988

Jag har fyllt på mitt lilla ljushållarförråd med två nya Iittala Kivi idag. Ett par purpurfärgade. De grå hade jag sedan tidigare.

Verkar inte bättre än att jag håller på att skapa min egen cocktail of colours, som de pratar om där på hemsidan. Kivi betyder förresten "sten" på finska, och jag tror namnet syftar på juvelstenar som glimrar i olika färger.

söndag 20 juni 2010

H&M Home Showroom

H&M Home Showroom har funnits i 9 månader i hörnet snett mittemot Åhléns på Drottninggatan, men det var faktiskt inte förrän idag som jag satte min fot där. Förutom att jag var sen med detta besök, så är jag också en få som fortfarande ofta säger Hennes & Mauritz, och inte H&M. Sitter i sen barnsben.

Hur som haver; här i detta showroom handlar man genom att ta ett varv i butiken och ser vad man blir nyfiken på, och sedan går man till en tavla där man plockar små magneter som visar det man vill köpa. Efter det går man fram till kassan, där de slutligen går in på lagret och plockar fram varan.


Det är något IKEA-aktigt över både typsnittet ovan och sättet att handla; eller hur?!


Hittade inget speciellt i butiken idag, men den här färgsprakande randiga kökshandduken, som jag såg där, har jag redan beställt (och fått levererad) från H&M Home web shop. Funkade utmärkt det också.

onsdag 16 juni 2010

Sladdpynt


Vilken kul idé om man råkar ha en sladd som slingrar sig längs väggen! Varför inte utnyttja situationen? Eller göra det bästa av den, helt enkelt!

Denna smarta lösning hittar man på Designtorget.

måndag 14 juni 2010

Prickar för köket


Jag gillar Karin Mannerstål och hennes design! Det lilla yrvädret, som jag hade velat ha som lektant när jag var liten. Men då var hon väl också (ganska) liten, om jag tänker efter noga. Pysslig och kul tjej och med dito design, hur som helst!

Yksi-prickarna skulle jag gärna ha i köket. Just nu är det dock inte läge för mig att skaffa fler kökshanddukar eller annat linne heller för den delen, för jag får knappt plats med det jag redan har hemma i skåpen.

Marimekko på önskelistan


Den här Marimekko-kudden fastnade jag för när jag lallade runt på Åhléns häromveckan. Tyvärr fanns bara skylt-exet kvar, så jag får snällt vänta tills lagret fyllts på.

Den kommer att matcha min Bantie-kudde finfint i soffan!

En annan kudde jag gärna vill ha är Karin Mannerståls Pappas katt. I ljusgrått. Den är så fin! Har letat lite här i Stockholm - men ännu utan resultat. Jakten fortsätter!

söndag 13 juni 2010

Tips för en regnig söndag!

Om du har missat SVT-serien Genial Design, som sänts på Kunskapskanalen, så finns den 5 avsnitt långa dokumentärserien att titta på via SVTPlay. Du hittar den här.

Mycket intressant för oss som gillar design och formgivning! I det första avsnittet finns t ex ett inslag om IKEA, där man får veta hur det kom sig att man började med möbler som skruvas i hop i hemmen, och om den allra första Macen, och tänket bakom formgivningen av datorns skrivbordsyta.

Riktig mums-mums för designsugna!

OBS! Se till att börja med det första avsnittet, för det ligger bara kvar till ikväll!

lördag 12 juni 2010

Badrumsprojekt

Mitt badrum, som det ser ut nu

Jag har ett neutralt badrum, och det är jag väldigt tacksam för. Det innebär att inget därinne är akut att ta itu med. Färgerna är, som synes, vita och ljusgrå toner. Det är liksom inget som stör. Jag kan ha vilka kulörer på handdukar och badrumsmatta som helst. Så långt allt ok.

Men efter att ha bott in mig i min lägenhet i två år, så skulle jag nu gärna vilja byta ut mitt supertråkiga handfat! Och även överskåpet. I min förra (nyproducerade) lägenhet hade jag badrumsinredning från Svedbergs, och jag gillade den! Så det här projektet behöver egentligen bara tas itu med. Ska börja med att reka Svedbergs sortiment imorgon, för att se om det finns något intressant. Skulle kunna tänka mig att ha likadant som jag hade förut, men vet inte som det finns i rätt size. Mitt badrum nu är ungefär 1/4 av det jag hade förut.

Mitt badrum i förra lägenheten

Rörstrand Misan

Rörstrand Misan, formgiven av ?

Kikade in på Pepparkaksfabriken i Norrskedika förra helgen, och såg då det här underbara Rörstrandsfatet. Påminner lite om min favorit Gustavsberg Rosenfält, fast i färg liksom. Observera att jag inte köpte det. Man får ju tyvärr inte plats med allt.

Pepparkaksfabriken byggdes 1936 och var ursprungligen ett mejeri. Senare var det just pepparkakstillverkning och även andra aktiviteter i lokalerna. Från 2006 är det en loppis med massor av roliga saker att kika på; glas, porslin, plåtburkar, textil, vinylskivor och böcker. Ja, sånt man brukar hitta på en loppis, helt enkelt! Jag stannar ofta för en titt här när jag är i min sommarstuga.

fredag 11 juni 2010

Saker man kan göra som vuxen...

Gustavsberg Grå ränder, formgiven av Wilhelm Kåge 1945

... är till exempel att skippa fredagsmiddagen och istället bara äta smaskig ananaspaj med vaniljsås! Om man vill alltså.

Det lilla ovala Grå ränder-fatet hittade jag också på loppis förra helgen. Har ett likadant fast något större sedan tidigare. Enkel skönhet!

Gammal trälåda


På en loppis i Snesslingeberg (Uppland) hittade jag den här vackra trälådan. Jag har ju två trälådor sedan tidigare; Gummans tvättpulver och Grummes Kristall-Såpa, och kunde bara inte motstå den här Sockrad Choklad-lådan när jag såg den. Hade ingen aning om vad jag skulle ha den till, men det löste sig när jag kom hem. Ställde den nämligen i sovrummet rent temporärt (trodde jag då), men den passade perfekt där i sängens kortända, så där får den stå kvar!

Lådan var lite sjabbig inuti trots att jag försökt tvätta ren den, så jag målade med vitfärg för att kunna använda den till att förvara alla sängkläder i!

Mitt köksfönster


En regnig fredagmorgon i juni ser mitt köksfönster ut så här.

Jag blir ändå glad när jag kikar in i köket. Inte för att det regnar ute, men för att jag hade en så trevlig tjejkväll igår, och den mintgröna myntakrukan från Lolodi påminner om det... för den fick jag av bästa L & M. Den fina chokladen jag fick från söta A har jag gömt undan. Kanske kommer väl till pass om det ska regna hela helgen? :)

onsdag 9 juni 2010

Iittala på önskelistan

Iittala Vitriini, designad av Anu Penttinen 2010

Jag vill ha en Iittala Vitriini. Eller inte bara en förresten - jag vill ha flera.

Vitriini betyder vitrinskåp på finska, och den här glasasken är designad för att man ska kunna både förvara och visa upp sina små favoritsaker. Designern själv har sina älsklingsringar i den, och det är ju en jättebra idé.

What´s inside makes it yours

måndag 7 juni 2010

Tacky knoppar


När jag flyttade in i min lägenhet för en sisådär två år sedan så tyckte jag det var skönt att allt i både kök och badrum var i neutrala vita och grå nyanser. Inget som stack ut någonstans. Det enda jag rent spontant bytte ut var knopparna på köksluckorna. De ursprungliga var nämligen sådana där vita, trattliknande plastknoppar. Som dessutom hade gulnat lite. Helt hemska, med andra ord!

När sen en av mina äldsta (och rättframmaste) vänner var på besök första gången utbrast hon direkt (om knopparna ovan):

"Ja, köket är ju ok, förutom de där tacky knopparna - dem måste du byta ut direkt!".

That´s what friends are for. :) (Glasknopparna är dock fortfarande kvar, kan jag tillägga.)

söndag 6 juni 2010

Plast


Har varit och sett utsällningen Plast på Nordiska Muséet, och kan rekommendera den! Jag hade gärna sett mer, men det sa jag ju när jag var och såg IKEA-utsällningen på Liljevalchs också. Mycket vill ha mer!

Utställningen pågår till i början av januari 2011, så man har god tid på sig att besöka den.

Jag älskar sådana här små nostalgitripper; som att upptäcka den oranga citruspressen och veta att i mammas köksskåp står en likadan, som vi "alltid" haft. Mumma för nostalgisjälen!

Nya sovrumsgardiner


Blev inspirerad att fixa det lite ljusare i sovrummet när jag var hemma hos Å på födelsedagsfest igår. Kikade nämligen in i sovrummet därhemma hos henne, och det var bara vitt-vitt-vitt. Så fräscht! Det är aldrig fel med vitt alltså.

Så idag köpte jag vita gardiner, Skir från Åhléns (väldigt prisvärda, om du är ute efter sådana här neutrala gardiner!), och har hunnit fått upp dem också. Jag har 3,30 m i takhöjd och är lite höjdrädd, så jag ogillar när jag måste ta fram min rangliga stege och klättra upp på den för att genomföra något utan att kunna hålla i mig ordentligt.



Det blev nya lampskärmar också. Sådana där smala, lite mer ovala. Även de från Åhléns. Vita såklart!

Sovrummet känns mycket ljusare och somrigare nu, än med mina gamla plommonfärgade gardiner!

lördag 5 juni 2010

Träpjuck

På Karlholms marknad hittade jag ett par träskor!

Nedan lilla konversation utspelade sig mellan mig och den lite specielle, men mycket trevlige, säljaren/skomakaren. När jag tänker efter så var det hans odefinierbara dialekt som gjorde honom speciell. Han sa sig vara från Skåne, men det var absolut ingen skånska jag hörde. Hur som helst... obs! jag, med solglasögon (och därmed lite förvrängd färgsyn) på mig:

- Jag skulle vilja ha ett par röda träskor i storlek 36.
- De är tyvärr slut; jag har åkt runt på tjugo ställen.
- Okej, men då tar jag ett par svarta. Nej... inte de där med svart klack. De med träfärgad.
- Du menar de blå. Varsågod.

Så det fick bli ett par blå, men visst är de snygga? Jag vet inte om de är fotriktiga, som namnet Svensk Fotriktig Trätoffel antyder, men på något sätt sköna. Och i alla fall väldigt lätta att sätta på sig. Tänkte ha dem i stan ett tag; tills de blir helt otrendiga. Då tar jag ut dem till stugan.

Loppissommarstart!


Min loppissommar 2010 har börjat!

Bara öppet-skyltar överallt när jag åkte runt en sväng i Norduppland idag!

Strålande solsken från klarblå himmel och bara det här med att starta dagen med frukost till ackompanjemang av fågelsång gör ju att det bara inte kan bli fel.

fredag 4 juni 2010

Flower Power


Har landat i stugan i Norduppland, och hoppas på att jag ska hinna förbi någon loppis under morgondagen. Tyvärr är det en snabbvisit den här gången, för jag ska hem till en födelsedagsfest imorgon kväll. Vilket såklart ska bli kul! Ibland vill man bara vara lite överallt samtidigt.

Önskar en trevlig helg med den här fina Tusenskönan, som jag planterade för två veckor sedan och precis har vattnat lite grann. Naturlig design!

onsdag 2 juni 2010

Japantavlan klar!

Jag har haft den här tavlan i tankarna ända sedan jag kom hem ifrån Japan, för över en månad sedan. Och ikväll blev den äntligen klar! Medan alla andra varit ute i den underbart varma och sköna försommarkvällen, så har jag fixat och trixat med att få de här fyrkantiga origamipappren på plats. Lite mätande och pillande, men det blev bra till slut.

Hade tänkt hänga tavlan på väggen ovanför soffan i vardagsrummet, men den sa åt mig att den ville vara i hallen, så där ska den få komma upp så fort jag hittar någon som vill hjälpa mig att borra (karlgöra). Faktiskt kommer den att passa mycket bättre där.

Jag tycker att det är kul med de här olika mönstren, som tillsammans blir en härlig färgexplosion! Påminner lite om ett lapptäcke!