tisdag 30 augusti 2011

Blommor på duk


När jag såg den här blommiga vaxduken, som finns på metervara på Åhléns, så började jag febrilt fundera över om vaxduk kanske skulle kunna vara något för vårt matbord. Lyckades inte riktigt bestämma mig, så än så länge beundrar jag de vackra blommorna på håll!

söndag 28 augusti 2011

Söndagskaffe



Vi har precis börjat kika på nytt boende, och det är jättespännande! Det är så roligt att gå på visningar. Troligtvis flyttar vi lite utanför stan, då man får så mycket mer yta för pengarna där. Sen får vi se om det blir en lägenhet eller kanske ett litet radhus. Idag kikade vi på en lägenhet, och jag lärde mig ett nytt ord: loggia. Det är som en blandning av en balkong och ett rum; ett nästan-ute-rum.

När vi kom hem blev det söndagskaffe med kardemummabulle på Rörstrand Finess-porslinet. Jag blir alltid lika glad av det guldiga diamantmönstret; tjusigt är ordet! AVIS-brickan hittade jag på 4:ans loppis förrförra sensommaren. Man ser det inte just här, men under kopparna gömmer sig söta 50-tals-AVIS-flickor.

Bondens egen marknad


Var ute i hemmakrokarna på söder och promenerade igår, och ramlade då förbi Bondens egen marknad. Därifrån fick en fin solros följa med hem. Jag är fascinerad över solrosor, hur stjälkarna kan hålla upp sina stora, tunga blommor. Men så är de ju väldigt grova också.

Jag tänker att man borde unna sig att ha någon variant av snittblommor hemma jämt.

lördag 27 augusti 2011

En godispåse för golfälskaren


Vi ska ge bort ett gäng golfbollar i present till födelsedagsbarnet ikväll. Dem slog vi in en och en i orange silkespapper, och tvinnade ändarna så att de ser ut som små karamellbollar. Jag har alltid en förpackning stekpåsar hemma; de är bra att ha för diverse presentinslagningar. Sådär lagom prassliga. Alltså: ner med golfbollarna i prasselpåsen och så ett presentband och en liten etikett på. Klart!


J tyckte att golfbollskaramellerna såg ut som små lökar...


Båtklubbarnas dag


Idag är det Båtklubbarnas dag, där man mellan klockan 15 och 16 kan se en parad med en massa tjusiga båtar på Riddarfjärden i Stockholm. Tyvärr hinner jag inte dit själv, då jag ska piffa till mig inför en grillfest ikväll, samt att vi ska ta oss dit. Men jag hade gärna varit på plats då jag älskar båtar och vatten!

Jag tycker också om typsnittet på Båtklubbarnas dag-loggan. Lite 20-tal över det va? Rätta mig gärna om jag har fel här, du som har koll på sådana här saker! Jag är nyfiken och vill lära mig.

fredag 26 augusti 2011

Aster

Astersläktet (Aster) är ett växtsläkte med omkring 250 arter i familjen korgblommiga växter. Det vetenskapliga namnet Aster kommer från det grekiska ordet för "stjärna" och syftar på blommornas form. Blommorna finns i många färger men alla har en gul disk i mitten.

Ja, där ser man vad man kan lära sig av Wikipedia! Här hemma finns det faktiskt inte så många krukväxter. Just nu exakt 5 stycken: 3 likadana kaktusar i Arabia Kerä-krukorna i vardagsrumsfönstret och 1 vilande (storsovande?) orkidé i sovrumsfönstret och nu Fröken Lila Aster i köksfönstret, bredvid Iittala Kastehelmi grädd- och sockerskålarna. Har ingen erfarenhet av hur denna lilla växt ska skötas, eller hur länge den förväntas klara sig där i fönstret, men jag ska göra mitt bästa. En vecka har den i alla fall stått där just idag!

torsdag 25 augusti 2011

En ny härlig dag


Eller för all del en ny härlig Gevaliadag, om man är kaffeälskare. Själv älskar jag att bläddra i gamla tidningar och titta på vackra reklamannonser. Och jag tänker då automatiskt: "det var bättre förr!". Som att jag visste; jag var ju inte ens med på den tiden. Men på något sätt ser ju i alla fall bilden väldigt hemtrevlig och mysig ut!

Idag är jag hemma och har lyckats dra till mig nån variant av höstinfluensa; men hoppas att jag är på benen snart igen. Peppar mig själv med bilder om bättre dagar!

tisdag 23 augusti 2011

Lilla badrumsmattan


Litet badrum, liten matta. Den här trasmattan hade J med sig i bagaget när han flyttade in, och nu fick den landa på badrumsgolvet. Har också bytt ut ljushållarna och pyntat med små glasfiskar som vi hittade på Crate&Barrel på semestern. Det var ett helt stim med fiskar i olika färger, men alla fick inte plats på fatet den här gången. Lådan på golvet är IKEAs MOPPE, som är vitmålad sen länge tillbaka.

söndag 21 augusti 2011

Maffiga ljushållare



Varken jag eller J kunde motstå de här maffiga ljushållarna, Vassa, från Crate&Barrel, när vi var i Boston på semestern. Han vet att det finns alldeles för många ljusstakar, ljushållare, ljus och servetter hemma, och brukar försöka stoppa mig när jag ser något snyggt inom de kategorierna. Men den här gången var han lika ivrig som jag, och vi lyckades till och med klämma ner bumlingarna i våra redan ganska fulla resväskor. Ångrar mig inte ett dugg!

De söta blommorna hittade jag i mammas terrassblomlåda tidigare idag. Matchar perfekt med duken!

lördag 20 augusti 2011

Elefantkompisar

Jag har ett par små nykomlingar i Stringhyllan! Två elefanter, som jag inte kunde motstå när jag såg dem på Amsterdams flygplats Schiphol, när vi mellanlandade där på hemväg från Kanada. Men det är inte vilka elefanter som helst. De ingår i Elephant Parade, där pengarna går till den utrotade asiatiska elefanten.

Elefanterna fanns i alla möjliga mönster, färger och i flera storlekar. Jag köpte den minsta storleken, men kunde inte bestämma mig för om jag skulle ha en vit eller en svart, så det blev två stycken. Kanske utökar samlingen nästa gång jag stöter på dem. Jag tycker om elefanter; de är sympatiska djur, så dem kan jag absolut stötta.

IKEA á la 1975


Roade mig med att bläddra lite i min IKEA-katalog från 1975. Stolen SCALA och bordet CENTRUM skulle lätt kunna passa in i ett modernt hem 2011, eller hur? Jag skulle i alla fall inte ha något emot att möblera mitt kök med dem. Gärna till samma pris som då också.


Lördagsfrukost


Ensam hemma och då blir lördagsfrukosten på en bricka framför tv:n. En äggmacka, en skinkmacka, äppeljuice och Earl Grey Cream-te i favoritkoppen Taika från Iittala. Brickan och servetterna är från IKEA och glaset hittade jag för väldigt länge sen på Mique, som numera heter MILQ. Assietten är gamla hederliga Collection från Höganäs; serien som jag fortfarande använder varje dag!

fredag 19 augusti 2011

Längtan


Ibland kan jag få en sån akut längtan till sommarstugan. Den är liten och det är rätt spartanskt därute... det finns inte ens rinnande vatten. Men det är liksom det som är en del av charmen. Man får tvätta sig bäst man kan med de här attiraljerna. En emaljbalja med vatten och Bliws smultrontvål. Jag kan känna doften av tvålen om jag blundar lite, och då längtar jag ännu mer.

Istället för blommor


Imorgon kväll ska jag på tjejmiddag hos en av mina äldsta vänner. Vi ses alldeles för sällan nuförtiden, så det ska bli riktigt kul! Istället för blommor tänkte jag ta med mig den här burken, där jag lagt bubbelbitar från Lush. Jag älskar själv att ta ett skumbad med riktigt ordentligt bubbel, och det får man med dem!

måndag 15 augusti 2011

Rosa fjärilar


Ibland kan man hitta roliga disktrasor även i ICA:s Skona-sortiment. Den här rosa kom i ett paket med svarta, gröna och turkosa fjärilar. Köpta alldeles nyligen!

söndag 14 augusti 2011

Nya detaljer i köket


Det har precis kommit in två nya detaljer i köket. Tavlan är en meny från en hummerrestaurang i hamnen i Portland, Maine, som jag ramat in. (på baksidan står alla rätter.) Vi besökte stället för ett par veckor sedan, och jag knyckte med mig den fina menyn, ivrigt påhejad av J (så jag drar med mig honom om jag åker dit för snatteri). Färgerna passar perfekt in i köket!

Sen har vi bönkonservburken från Heinz, där jag fick inspirationen från boken Detaljer Hemma. I den la jag de vita smårättsbesticken, som jag hittade hos Crate&Barrel i New York i vintras. Var inne i en av Crate&Barrels butiker i Boston nu när vi var där på semestern, och såg att de fanns kvar i sortimentet. Jag visste ju förut inte vad jag skulle ha dem till, men har använt åtminstone skedarna och gafflarna en hel del till just smårätter. Knivarna har jag nog ännu inte fått lika mycket användning av.

Godmorgontips!


Jag bara måste få tipsa om Kyoceras keramiska köksknivar. De är fantastiska! Jag är så gott som färdig att skrota mina gamla Globalknivar, men de får leva i symbios med de nya favoriterna ett tag till i alla fall.

Hittade min första Kyocerakniv i Japan förra våren, men fegade och köpte bara en då, för att testa. Den vita eggen såg lite plastig ut, så jag tänkte att den kanske inte var så bra... my mistake! Nu när vi semestrade i USA och Kanada i år, så passade jag på att utöka med två knivar till. Knivarna går att få tag i härhemma också, men de kostar mindre på andra sidan Atlanten.

Kniven bara flyger igenom morgontomaterna! Skärbrädan med virrvarrmönstret kommer från Designtorget och är vändbar, så andra sidan är vit med grått virrvarr.

lördag 13 augusti 2011

Kantarellfynd


Vi har precis varit ute vid sommarstugan i ett par dagar, och jag tog då med mig svamplockar-rookien J ut i skogen. Efter bara 10 min ropade han "Jag vet inte... men det är nåt gult här!" Kan tillägga att det var han som hittade nästan allihop. Jag fick bara co-plocka. Och rensa. Men klagar inte ett dugg, för jag får ju äta dem också!

Här ligger våra fina kantareller i loppisemaljskålen från Kockums.

Kvällspyssel


När familen P:son nu har fått tillökning med en lillebror häromdagen, så ska de såklart få ett litet grattiskort. Så det har jag pysslat med ikväll. Fint pappersark från Panduro och deco-tejp, klistermärken och glitterpenna hittade jag när jag var i Japan. De har mycket sånt kul där, om man - som jag - gillar att pyssla med papper.

Servetter



Jag har nån variant av servettmani, tror jag. Vill alltid köpa, trots att jag har skåpen fulla både hemma och i sommarstugan. Plockade för skojs skull fram hela högen som finns i stugan häromdagen; nio olika sorter har jag där, och alla med marina mönster.