söndag 25 mars 2012

Som en gummiboll


Minns ni den där 70-talsdängan med M.A. Numminen (ni som var med då alltså...). Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig. Yehe he hey. Puh, en sån där hemsk låt som fastnade!

Den här gummibollen hittade jag "för inga pengar alls" på Jysk. Tillräckligt fin för att få ligga framme på skrivbordet! Det fanns lite andra färgställningar också, bland annat en cerise.

tisdag 20 mars 2012

Päls ut, fleece in


Idag är det vårdagjämning. I morse kom det snöblandat regn, men under eftermiddagen har det sedan snyggat till sig. Så våren är nog på väg när allt kommer omkring!

Hemma blev det dags att kasta ut vinterpälsfilten och istället ta fram den nya, mönstrade fleecefilten från Lagerhaus. Gillar färgkombinationen!

måndag 19 mars 2012

Fynd från ungkarlsförrådet


Den här fina mattan hittade jag när vi var och kikade lite i J:s gamla ungkarlsförråd!

Jättefin, och passade perfekt in i sommarstugan, med sitt röda/ljusblå/marinblå mönster. Roligt att ha en matta med annat mönster än bara vanliga ränder. Det är också rätt praktiskt att den inte är så ljus, eftersom man nästan trampar rakt på den när man kommer in utifrån.

söndag 18 mars 2012

Stugpremiär 2012!


Nu har vi premiäröppnat sommarstugan för i år! Det var lite kallt och fuktigt inne i stugan, men efter att vi brassat på elementen så fick vi en varm och skön natt. Jag sover alltid så gott därute, eftersom det är helt knäpptyst.

Vi förberedde inför våren genom att kratta lite på tomten och strö på mossbekämpningsmedel. På vägen upp dit hade jag köpt ett 10-pack med blomfrön som nu ligger och väntar på att sås. Men det var lite för tidigt ännu. Kanske nästa gång vi åker ut?

lördag 17 mars 2012

Arabia Windflower

Arabia Windflower, designad av Olga Osol på 1950-talet

Den här servisen, Arabia Windflower, fick mina föräldrar i bröllopspresent när de gifte sig i Finland i början av 50-talet. Efter att otaliga flyttlass gått, först härs och tvärs i Finland och sedan till Sverige, så har servisen urholkats en hel del. Bara några få delar finns kvar. Men jag är glad för det lilla!

Windflower fanns redan på 40-talet, men då med cremevit botten och silverrand. Den här med ljusblå botten och gul rand började produceras på 50-talet.

onsdag 14 mars 2012

Virrvarrigt


Idag bjuder jag på Virrvarr-lampan, med Sigvard Bernadottes välkända mönster.

Virrvarrig är nämligen lite så jag känner mig just nu... och det beror på att jag laseropererat ögonen för 2 veckor sedan och fortfarande ser suddigt. Särskilt på kvällen, när jag suttit vid datorn hela dagen. Men: jag behöver i alla fall inte ha några kontaktlinser längre, och det går åt rätt håll!

Jag skulle gärna vilja ha en köksbänk i just den här varianten av virrvarr-mönster; det vill säga vitt på grafitgrå/svart botten. Får dock nöja med mig lampan för tillfället!

måndag 12 mars 2012

Wow, washi!


Gillar du att pyssla? Det gör man enkelt med den här tejpen!

Jag köpte mina första washitejprullar i Japan våren 2010, och då hade jag ännu inte sett dem här i Sverige. Tejpen är gjord av japanskt rispapper, går att sätta på vilket underlag som helst (papper, tapeter, glas...) och lämnar inga spår när man tar bort den. Jag använder den bland annat till att tejpa paket och göra kort (för presenter).

Nu har jag fått hem en leverans washitejprullar, som jag säljer för 19 kr/st. Om du vill köpa kan du beställa upp till 5 st rullar i valfria färger för 12 kr i porto. Varje rulle har 10 m tejp och den är 15 mm bred.

Välj mellan rutig ljusblå, rödvitrandig, rutig gul, svartvitrandig, grön med vita prickar eller röd med vita hjärtan.

Maila designkarameller@hotmail.com, så berättar jag hur du beställer!

söndag 11 mars 2012

Istället för Retromässan


Jag skippade Retromässan denna gång, och tog mig istället hem till mamma i norrförort, och hjälpte henne att städa lite i förrådet. Vi hann också ta en titt i köksskåpen, och allra längst in i ett av dem hittade jag tre melamintallrikar som jag genast fick sköna barndomsvibbar av. Mamma använder dem inte längre, så jag har nu övertagit vårdnaden om dem!

De kommer från finska Sarvis Oy, och jag gissar att de hängt med från 1950-60-talet. Jag gillar både formen, med öronen, och färgerna! Sarvis Oy bildades 1921, och tillverkade då plastknappar. På 50-talet började man tillverka plast för hushållet; i polyeten, polysteren och melamin. 1988 köptes företaget av Hackman, och numera tillverkas vissa Sarvis-designade produkter av Hammarplast.

onsdag 7 mars 2012

Amulett blev två


Gustavsberg Amulett, formgiven av Wilhelm Kåge 1953-58

Vännen L hade bakat mumsiga muffins och visade upp dem på Facebook. Jag noterade både de fina muffinsen samt även den vackra tallriken som de låg på, och kommenterade det. Nästa gång vi sågs fick jag Gustavsberg Amulett-tallriken av henne, med kommentaren "Jag hade ju bara en, så här får du den". Gulligt!! (tack, L!)

Och titta - nu har jag ju hittat en kompis till den också! Har sett att den även finns med blå och svart dekor, men jag tycker nog att den röda är finast.

tisdag 6 mars 2012

Den lille roboten


Hur söt är inte den här lille roboten då? Bra mycket sötare än den vanliga tesilen! Man fyller robotmagen med lösviktste och hänger sedan upp den på sin kopp. Den finns på Lagerhaus.

torsdag 1 mars 2012

Tips, någon?


Jag hittade den här fina Astrid Sampe-brickan på Megaloppisen i Solna. Och som ni tydligt kan se så var det ju ett fyndpris. Men det är också det som är problemet. Säljaren hade skrivit priset med spritpenna på en liten vit klisterlapp. När jag nu tog bort lappen, så har prismärkningen blivit kvar på brickan! Ve och fasa!

Har försökt att få bort det med aceton (som brukar bita på det mesta), men inget hände. Ska kanske tillägga att brickan är i metall.

Så nu efterlyser jag goda tips på hur man kan försöka få bort märkningen? HJÄLP!