lördag 27 april 2013

Där barn jag lekt

 Mor och barn, bronsskulptur av Axel Wallenberg

Jag är en sådan där som älskar att tänka tillbaka på min barndom, och att minnas hur det var då, på 70-talet. En del av det jag kommer ihåg bloggar jag om på V-jeans

Idag tog jag därför bebis, barnvagn och bil till Vallentuna, där jag är född, och tog en riktigt lång promenad "down the memory lane". Mitt första hem låg på Norrgården 29, och nedanför vårt vardagsrumsfönster fanns ett litet torg där den fina Mor och barn-bronsskulpturen stod. Eller står fortfarande, för den delen. Det här var ju såklart inget jag reflekterade så mycket över då när jag var liten, mer än att jag mer än en gång varit framme och klappat på det där bebishuvudet.

Om man går från Norrgården till Vallentuna centrum, så passerar man de här fina 50-talshusen på Allévägen. Nio stycken likadana på rad, målade i olika pastelliga kulörer.


Jag älskar att de har bevarat de gamla dörrarna. På andra ställen där det finns hus från samma årtionde har jag sett att man ovarsamt bytt ut de gamla fina dörrarna mot förmodligen praktiska men alldeles för moderna dörrar. Särskilt den här dörren med harlequinmönstret är en riktig godbit!

Dukat med washi

Det här kan man också använda washitejpen till - en servettring! 

Dukningen är från igår, när vi hade min bror med familj hos oss på trevlig middag. Delade upp en bukett nejlikor i tre småvaser, och duken är ju vävplast från IKEA, som jag visat tidigare. Måste förresten säga att vaxduk/vävplast är underskattat. Tänk vad skönt att kunna drälla utan panik, och dessutom tycker jag att det finns så mycket fina plastmönster på metervara nuförtiden.

tisdag 23 april 2013

Vita prickar på Grå Ränder

Gustavsberg Grå Ränder, designad av Wilhelm Kåge 1945-69

Kärleksmums... Mockarutor... eller Snoddas - kärt barn har många namn. Chokladkaka med chokladglasyr och vita kokosprickar. Såå god! Det var länge sedan jag bakade dem sist, men en tisdag som skulle bli regnig (idag alltså) tyckte jag var en bra dag att göra det på. Sen blev det visst soligt i alla fall, men det gör faktiskt inget alls.

De mumsiga bitarna ligger på det ena av mina två ovala Grå Ränder-fat. Har ett litet och ett något större, som bägge är loppisfynd. Sen har det ännu inte blivit något mer i den serien. Gillar ränderna och att de är så milt grå. De finns där, och syns, men stör liksom inte.

söndag 21 april 2013

Där det händer

 SPRINGKORN designad av Maria Vinka

Jag var bara tvungen (verkligen tvungen!) att göra något av det knalliga SPRINGKORN-tyget från IKEA. Färgerna passade så bra in i lillens rum, så det fick bli en tavla dit. En canvastavla (som jag skaffat för att göra ett fotocollage som det ännu inte blivit något av med), några knäpp med häftpistolen och sen var konstverket klart.

Den maffiga taklampan, som är vit på utsidan och gul på insidan, kommer också därifrån. Har hängt upp den på en grön tygsladd som jag hittade i en fyndlåda på Åhléns.

Det är för övrigt där i barnrummet som det händer saker på inredningsfronten nuförtiden. I övrigt håller vi mest på att försöka rensa-rensa-rensa för att få bättre ordning. Och så rensa lite till.
                                     

torsdag 18 april 2013

Pimpad prylhylla

Jag hittade ju den här prylhyllan till lillens rum på loppis i somras, och målade den vit. Så har den stått och väntat hela vintern, tills jag nu kom på att det var dags att piffa upp den genom att tapetsera facken med fina pappersark.

De mönstrade pappren är origamipapper som jag köpte när jag var i Japan. Har inte limmat, utan bara tryckt in pappersbitarna, så att man i framtiden lätt kan byta om man skulle vilja det. Tyckte det blev fint att lämna några fack vita.

Någon har redan flyttat in i hyllan! Ja, det är ju lilla söta Sonny Angel som har hittat sin plats.

onsdag 17 april 2013

Tempo?

Idag kommer besöksräknaren på den här bloggen mycket troligt att ticka över 70 000. Fantastiskt, när man tänker efter!

Designkarameller har funnits i lite mer än 3 år och 8 månader. Det tickar på med ungefär 2 000 besök i månaden. Inget jättehögt tempo, men alldeles precis lagom. Man kan kanske tycka att bloggen är spretig; att den inte har något tydligt tema eller område inom design, men det är så jag vill ha den. Så jag kan skriva om det jag känner för. Jag har inte ansträngt mig för att få en massa besök, men det betyder inte att jag inte vill att någon ska läsa. Det vill jag absolut! Vore det ingen som läste skulle det nog inte bli några fler inlägg heller.

Så jag tackar ödmjukast för alla besök! Ett varmt och stort tack!

Den fina TEMPO-påsen á la 70-tal hittade jag förresten i mina gömmor häromdagen. Nostalgi som gör mig varm i kroppen!

måndag 15 april 2013

Safety match

1844 fick Gustaf Erik Pasch patent på sin uppfinning säkerhetständstickan. Han hade ersatt giftig gul fosfor med ofarlig röd fosfor, och såg till att man bara kunde tända tändstickan mot en remsa plån på asken. En uppfinning som placerade Sverige på världskartan!

Jag har en liten fin samling gamla tändsticksaskar från 1978, med nytryck av ännu äldre etiketter, som jag för länge sen fått av låtsaspappan E. Min favorit är fjärilen.

 1978 är ju också länge sen... 35 år sedan liksom!

På baksidan av några askar finns 70-talstypiska pekpinnar om att inte dricka alkohol på sjön.

måndag 1 april 2013

Varmt välkommen april!

Jag hälsar april välkommen med Elsa Beskows fina månadsbild! 

Inspirerad av Loppistans bildalmanacka beställde jag den fina månadskalendern från Barnbokhandeln till lillens rum. En bild för varje månad. Och månadsramsan får man på köpet. "... MARS, APRIL ha knopp i håret". 

Härliga tider, strålande tider! (som jag brukar säga med sådan där gammaldags journalfilmsröst)

Har satt upp den på väggen med en stor klädnypa i trä från TGR.