lördag 3 juli 2010

Fanett

Fanett, formgiven av Ilmari Tapiovaara, 50-tal?

Idag har jag fått hem mina efterlängtade Fanettstolar! 5 st ommålade vita. De brukar vara i teak/bok eller teak/svart, och jag kan väl tycka att mina kanske inte är helt varsamt vitmålade; men ändock är de precis som jag för tillfället vill ha dem, så det gör absolut ingenting.

Fanett är designad av Ilmari Tapiovaara någon gång på 50-talet. Har inte fått klart för mig exakt när (om du vet får du gärna informera!). Stolarna tillverkades av Edsbyverken. Mina har den fina stämpeln kvar.

Vi hade sådana här stolar hemma när jag var liten; fast de med teaksits och svarta pinnar och ben. Det finns två varianter, en med 6 pinnar och en med 7 pinnar. Kommer inte riktigt ihåg vilken av varianterna som fanns hemma hos oss, men det känns som att de jag köpte nu, med 6 pinnar, är något nättare än de vi hade. Å andra sidan kan det också vara det lilla fenomenet att allt kändes mycket större när man var liten! Man vet inte så noga. Ska forska genom att leta fram gamla foton sen.

Hade trånat efter de här stolarna ett tag nu, så jag är riktigt glad att ha fått dem! Några har sagt "Vadå, vanliga pinnstolar?!" när jag berättat om dem. Nehej. Inte alls vanliga pinnstolar. Fanett!

5 kommentarer:

 1. Precis! Fanett är inte vilka pinnstolar som helst. De blev fina i vitt.

  SvaraRadera
 2. Vet vad du snackar om, håller på att leta ihop till 6 st i svart+teak nu och det är inte det lättaste!

  SvaraRadera
 3. Åh, precis sådana vi hade hemma alltså. Fina! Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Åhhh lyckos dig! Jag letar efter samma stolar med har ett teakbord med iläggsskiva som jag fynda på loppis där vi bor för 90kr!! Fattta 90kr! Nu skulle jag vilja ha snygga stolar till och vad hade inte varit syggare med vita fanettstolar till och så slänger man på nå snygga sittdynor;) Jag hoppas jag hittar mina snart med! Snygg blogg Kram R

  SvaraRadera
 5. Tack! Kul med teakbordet där - vilket fynd! Hoppas du hittar dina stolar också. Jag skulle själv behöva fylla på med ett par till faktiskt! Minst en i alla fall, så att jag har 6 st. :) kram!

  SvaraRadera